Berga inaugura el primer carrer del món dedicat al programari lliure


Les Segones Jornades de Programari Lliure, celebrades a Berga, han tingut com a protagonista Richard Stallman, l’activista nord-americà famós per les seves opinions en contra dels programes propietari que comercialitzen empreses com Microsoft o Apple. Durant la jornada del matí els catalans d’EyeOs han dut a terme tota una sèrie de tallers organitzats al Telecentre de Berga, on han mostrat el sistema operatiu Cloud Computing i han explicat la seva experiència en el món de les noves tecnologies. Els actes han acabat amb la inauguració del carrer batejat amb el nom de “Programari Lliure”, apadrinat pel mateix Stallman.


L’impuls mediàtic proporcionat pel programador i activista nord-americà Richard Stallman, anomenat “el gurú del programari lliure”, ha ajudat que enguany les jornades hagin ampliat els horitzons i que molts aficionats a la informàtica en general i al desenvolupament de programes en particular s’hagin desplaçat fins a Berga per seguir en directe una de les seves famoses conferències.

L’acte, organitzat al Pavelló de Suècia de Berga, ha tingut un seguiment irregular, tot i que el xou que ha protagonitzat Richard Stallman quan s’ha caracteritzat pel seu “alter ego” com a sant Ignuci (en referència a la llicència GNU, ideada per ell) no ha deixat indiferent ningú. Amb la seva retòrica antisistema ha fet una crida a la conscienciació del gran públic dels avantatges que té el programari lliure en una societat de la informació on el coneixement compartit és la clau per “fer-nos més lliures”.

Per Stallman, les escoles són la clau per canviar la dependència empresarial i social que hi ha del programari propietari, aquell que per utilitzar-lo s’ha de pagar una llicència i no es pot modificar, com el que distribueixen Microsoft o Apple. “Si els professors ensenyessin els alumnes a utilitzar programari lliure, és a dir, aquell en què poden veure com està fet realment, canviar-lo i compartir-lo lliurement, estarien educant-los tecnològicament i també moralment, complint la missió social que es pressuposa que té l’escola”, ha explicat.

Al final de l’acte, en ser preguntat sobre la importància d’iniciatives com la de Berga de donar el nom de “Programari Lliure” a un carrer, l’activista nord-americà ha agraït la invitació però també ha recordat que el més important no són els “honors” sinó “passar a l’acció conscienciant la gent que fer servir programari lliure no només és un valor comercial, sinó també una qüestió moral”.

Link: http://www.3cat24.cat/noticia/753146/bergueda/Berga-inaugura-el-primer-carrer-del-mon-dedicat-al-programari-lliure

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: